Kaip sukurti efektyvias virtualias komandas

Paskelbė Esther Daniel 2019-07-07

Jei dirbate nuotoliniu būdu, taip kaip ir aš, tikrai žinote, kokią laisvę tai suteikia. Patys galite nusistatyti darbo valandas ir proto ribose, gyventi ten, kur norite. Aš esu tikras sporto fanatikas, mėgstantis keliauti, todėl darbas nuotoliniu būdu puikiai dera su mano gyvenimo būdu. Vis dėlto, susiduriama ir su iššūkiais.

Globalizacija skatina darbo nuotoliniu būdu augimą. „Strategy Analytics“ tyrimo duomenimis, „Darbas nuotoliniu būdu turėtų išaugti nuo 1,52 mlrd. 2017m. iki 1,88 mlrd. 2023 m., t.y nuo nuo 39,3% iki 43,3%, pasauliniu mastu. Pagal IWG, 70 % specialistų, nuotoliniu būdu dirba bent vieną dieną per savaitę, o 53% nuotoliniu būdu dirba bent jau pusę savaitės.

Visi tie patys komandos efektyvumo modeliai taikomi ir virtualioms komandoms, o tam tikrais atvejais net labiau, nes susiduriama su atstumo, geografiniais, kultūriniais bei kalbiniais iššūkiais. Efektyvioms, nuotoliniu būdu dirbančioms komandoms vadovauja sumanūs lyderiai, grupėse sukuriantys aiškius metodus ir palaikantys teigiamą komandos energiją.

ibuild

Bendra kultūra ir tarpusavio ryšys

Teigiama įmonės kultūra yra neatsiejama darbuotojų įtraukimo ir pasitenkinimo darbu dalis. Tai didina darbuotojų lojalumą ir įtakoja didesnius produktyvumo rodiklius. Atviras bendravimas, komandinis darbas ir bendradarbiavimas yra gyvybiškai svarbūs, norint, kad virtualių komandų darbuotojai dirbtų kaip galima efektyviau, darbuotojai turi vieni kitais pasitikėti ir jaustis vienas nuo kito priklausomi.

Yra įvairių būdų, padedančių vadovams skatinti virtualių komandų tarpusavio supratimą ir kolektyviškumo svarbą. Norint sukurti veiklos, tikslo ir prasmingo darbo kultūrą, pirmiausia reikėtų kartu aptarti pačios komandos kultūrą. Išsiaiškinus, kas svarbu pavieniams asmenims, bus paprasčiau suformuoti bendrai komandai tinkamą kultūrą.

Nuotoliniu būdu dirbančiose komandose, dėl socialinio atstumo, dažnai atsiranda bendro identiteto trūkumas. Paprastai, tokie darbuotojai jaučia nepasitikėjimą savo kolegomis. Tai gali reikšti, jog konfliktus kiek sudėtingiau išspręsti dėl pačios darbo vietos politikos.

Nepaisant atstumo, bendros atsakomybės, kolektyviniai sprendimai ir nuolatinis dalyvavimas bendruose pokalbiuose gali padėti sukurti kognityvinę tarpusavio priklausomybę. Informacijos pasidalinimo ir bendradarbiavimo užduočių skatinimas, padeda vystyti transaktyvią atmintį.

the infinite loop

Komandinį ryšį ir produktyvumą, gali padėti pasiekti iš anksto suplanuoti „akis į akį“ susitikimai, pagrindinį dėmesį skiriant komandos funkcionavimui stiprinti. Virtualiosios realybės žaidime „Infinite Loop“, vienu metu tik vienas iš komandos narių gali naudoti virtualios realybės akinius ir apibūdinti tai, ką mato, kiti turi stengtis atrasti sprendimus. Nuolatinis mokymasis kartu ir grįžtamasis ryšys yra naujovė, kuri padeda verslams, dirbantiems su tarptautine komanda skirtingose šalyse, stiprinti darbuotojų tarpusavio ryšį.

Dar viena programa „Integrity“, suteikia saugią aplinką, kurioje galima orientuoti tinkamą elgesį, nagrinėti įmonės kultūrą, kurti aktyvias diskusijas ir greitai priimti nuoseklius komandinius sprendimus.

Sveiki darbuotojai yra laimingesni ir produktyvesni. Paprastai, nuotoliniu būdu dirbantys žmonės, skundžiasi, jog jie dirba daugiau valandų, neturi pertraukų ir praranda galimybę atskirti darbo ir namų aplinką. Šias problemas reikėtų aptarti grupėje ir kartu ieškoti kaip būtų galima viską pagerinti. Apsvarstykite galimybę investuoti į komandines meditacijas. Meditainment Online! siūlo galimybę bet kur ir bet kuriuo metu skatinti teigiamą mąstyseną, gerinti miegą ir atsikratyti streso.

Įsitraukimą ir bendrystę gali stiprinti tokie paprasti dalykai kaip gimtadienių šventimas. Žinoma, dirbant nuotoliniu būdu tai padaryti yra sunkiau, tačiau tikrai įmanoma.

Bendras tikslas turi teigiamą poveikį komandų tarpusavio ryšiui ir bendrumui. Mes, „Catalyst“, sudarę partnerystę su pasauline aukojimo iniciatyva B1G1, prisidedame prie prasmingų dalykų. Tai stiprina mūsų bendrą kultūrą.

	escape the maze

Bendravimas

Žmonės, dirbantys nuotoliniu būdu, daugiausia bendrauja telefonu arba kitų technologijų pagalba. Tokiu būdu pasigendama kūno kalbos, todėl pokalbį tenka interpretuoti savaip, o tai kartais sudaro keblumų. Be to, virtualias komandas dažnai sudaro skirtingų kultūrų žmonės. Dėl šios priežasties, pokalbio metu imama svarstyti apie balso toną, rašymo stilių ar net tinkamų komunikacijos priemonių pasirinkimą. Net ir humoras ar pajuokavimai skirtingose kultūrose gali būti suprantami savaip arba atrodyti netinkami.

Sukuriant galimybę asmenims patiems išreikšti kaip jie nori bendrauti, o savo ruožtu, įsiklausyti į kitų pageidavimus, galima labai prisidėti prie efektyvaus bendravimo ir tinkamų ryšio priemonių pasirinkimo. Vaizdo konferencijos vietoj balso skambučių, gali padėti į pokalbį įtraukti kūno kalbą. Imantis priemonių, galima lengviau nuspėti pokalbio eigą ir padaryti jį tikresniu.

Visgi, daugybė tyrimų rodo, jog bendravimas „akis į akį“ yra kur kas efektyvesnis už skaitmeninį, todėl jeigu tik įmanoma, reikia stengtis virtualiems darbuotojams sukurti tokią galimybę, toks ryšys bus paprastesnis ir produktyvesnis.

Susitikimas „akis į akį“ dalyvaujant verslo žaidimuose, stiprinant sąmoningumą ir vertinant individualius skirtumus, bei stipriąsias puses, gali tapti nuotolinių komandų varomąja jėga. Komandos formavimo žaidimas „Escape the Maze“ veikiantis planšetiniame kompiuteryje, tai smagus ir įdomus būdas, padedantis išbandyti komandos dinamiką ir mesti iššūkį dalyvių gebėjimui veiksmingai komunikuoti.

integrity

Virtualių komandų tik daugės. Skatinant bendrą kultūrą ir kuriant skaidrias užduotis, tokios komandos gali puikiai gyvuoti. Tačiau, norint, kad jos būtų pilnai efektyvios, laikas nuo laiko, komandas reikia suburti į vieną vietą. „Akis į akį“ susitikimų bei tikslingų mokomųjų ir komandos formavimo žaidimų pagalba, nuotoliniu būdu dirbančių darbuotojų komandos taps kur kas efektyvesnės.

Esther Daniel

„Catalyst Global“ partnerių įtraukimo strategijų vadovė

Organizacinio veiksmingumo užtikrinimas per tinklo partnerių įtraukimo strategijas.

Visi straipsniai

Rekomenduojame paskaityti