leadership skills inspiration

Kas yra puikus lyderis?

Paskelbė Guy Baker 2023-09-17

Manęs, kaip didžiausio pasaulyje komandos formavimo tinklo generalinio direktoriaus, dažnai klausia, kas yra puikus lyderis. Simboliškame sąraše sutiksime šias savybes: didelis dėmesys rezultatams, gebėjimas kurti veiksmingas strategijas ir planus užtikrinant tų planų įgyvendinimą, ryžtingumas susiduriant su sunkiomis situacijomis, gebėjimas aiškiai ir tvirtai pranešti apie tuos sprendimus, atskaitomybė už komandos darbą, ir gebėjimas ramiai bei logiškai valdyti nesėkmes. Sąrašas tęsiasi.

Tačiau asmeniškai man, gero lyderio požymis yra gebėjimas įkvėpti. Argi ne visi mes turėjome mokykloje mokytoją, kuris taip aistringai dėstė savo dalyką, dėl ko mokytis tapo įdomu? Ar ne visi mes turime savo idealą, kuris kažką suprojektavo, sukūrė ar įgyvendino dažnai vaizduotę pranokstančius dalykus, į kurį siekiame lygiuotis? Kas tokio šiuos žmones daro įkvepiančiais?

Aš praleidau daug laiko skaitydamas apie didžiųjų tyrinėtojų gyvenimus - žmonių, kurių pačių aistra įkvėpė mane patį daugelį metų vaikytis įkvepiančius nuotykius. Paminėsiu keletą pavyzdžių: baidarių žygiai Baltuoju Nilu, plaukimas baidarėmis jūra iš Australijos į Tasmaniją siekiant įkopti į Ama Dablam kalno viršūnę. Šios patirtys buvo esminės mano paties vadovavimo įgūdžių ugdymui.

Akivaizdu, kad ne visada yra praktiška ar įmanoma žmonėms leistis į kelionę užkariauti Everesto ar prisijungti prie ekspedicijos Arktyje, siekiant ugdyti savo lyderystės įgūdžius. Žinoma, tai nereiškia, kad reikėtų atsisakyti pasinaudoti patirtinio mokymosi nauda. Turėdamas tai galvoje, maždaug prieš 3 metus aš nusprendžiau sukurti mokymosi įrankį, kuris veiksmingai ugdytų vadovavimo įgūdžius. Mano darbo rezultatas – „Catalyst Global“ neseniai į rinką paleistas komandos formavimo ir mokymo žaidimas – „Aukščiausias taškas“.Šis interaktyvus žaidimas įmonėms žaidžiamas naudojant planšetę. Komandos perima ekspedicijos lyderio vaidmenį 20 dienų kelionėje į Everesto viršūnę ir atgal į bazinę stovyklą. Žaidimas leidžia dalyviams tiesiogiai pajusti įkvėpimą ir veržlumą, kurių reikia norint būti puikiu lyderiu.

Aistra skatina norą įgyti daugiau žinių

Aistringi lyderiai gerai nusimano, o prireikus, siūlo gerai apsvarstytus patarimus ir sprendimus. Jų žinios jiems leidžia apsvarstyti visus aspektus – visas įmanomas kiekvieno aspekto alternatyvas ir poveikį, taip pat palengvinti veiksmingą puikių idėjų, įkvepiančios vizijos ir gerai apgalvotos strategijos vystymą. Geri lyderiai naudoja šią viziją ir strategiją, siekiant motyvuoti ir skatinti veiksmingą darbą. „Aukščiausiastaškas“ būtent tai ir daro, kai iš komandos reikalaujama įsisavinti žinias ir jas pritaikyti judraus žaidimo strategijos kūrimui.

Entuziazmas skatina komunikaciją

Aistra ir azartas skatina žmones bendrauti su aplinkiniais, motyvuojant kitus prisijungti prie proceso pagrindo. Be to, aistra ir žinios prisideda prie teigiamo požiūrio ir padeda ugdyti žmonių pasitikėjimą - pasitikėjimą, kuris yra užkrečiantis. Tai modeliuodamas Aukščiausias taškas“ žaidimas užkrauna atsakomybę asmenims, kad šie įgytų žinių apie kiekvieną žaidimo aspektą ir veiksmingai šiomis žiniomis dalintųsi su savo komanda.

Tikrų lyderių standartai yra aukšti, bet pasiekiami

Įkvepiantys lyderiai meta iššūkį žmonėms savo komandai nustatydami aukštus, tačiau pasiekiamus standartus. Jie vadovauja savo komandai jai suteikdami mokymus ir pagalbą, kurių reikia norint pasiekti iškeltus tikslus, ir užtikrindami, kad jų žmonės yra gerai susipažinę su planais ir gerai aprūpinti siekiant tuos planus įgyvendinti. Taip pat lyderio pasitikėjimas ir tikėjimas savo komandos sugebėjimais juos supantiems žmonėms suteikia laisvę įgyvendinti planus.

„Aukščiausias taškas“ suteikia žinių ir patirtį, ugdant skirtingų sričių specialistus. Bendrai aptariant, komandos vadovai užtikrina, kad tie, kurie juos supa, realizuotų savo potencialą ir gebėtų įvykdyti iškeltus tikslus.

Įkvepiantis „Aukščiausias taškas“, kaip ir mūsų srities lyderiai

Mums investuojant ir naudojantis savo aistros, interesų ir kompetencijos specifinėmis sritimis, mes galime tapti lyderiais savo srityse. Aš tikiuosi, kad „Aukščiausias taškas“ leis žmonėms geriau suprasti, kokį vaidmenį jie turi atlikti, be to, juos įkvėps savo unikalius įgūdžius ir talentus pritaikyti savo komandai.

Guy Baker

„Catalyst Global“ direktorius

Guy įsivaizdavo komandos formavimo koncepcijų kūrimą ir plėtrą, o paskui siekė įtikinti pasaulį apie jo naudą.

Visi straipsniai

Rekomenduojame paskaityti