playing games teaches team work

Kaip Žaidimai Gali Pagerinti Komandinį Darbą

Paskelbė Darius Lomsargis 2019-05-27

Inovacijos, verslumas, kūrybiškumas, tarpfunkcinis bendradarbiavimas, praktiška lyderystė ir visi kiti žodžiai, kurie mums galbūt jau yra įgrisę dėl to, kaip įvairios nuostabios ir visiškai "tobulos" kompanijos atlieka savo veiklą. Lažinamės, kad jūs manote, jog dar yra tokių dalykų, kurie, jūsų manymu, jums yra visai nepasiekiami.

Jūs galite kaltinti savo turimus ribotus resursus, nemotyvuotą ir nesuderinamus žmones, kurie jus supa, nepasiekiamus tikslus arba nenugalimus konkurentus. Bet kogero, jūs tik dar nežinote, kaip tai pasiekti, kaip pakeisti ne tik save, bet ir visą komandos požiūrį. Juk yra kurkas lengviau skųstis ir likti savo komforto zonoje, ARBA labai sunkiai dirbti, bet nebūtinai pasiekiant matomus rezultatus. Nebent... yra koks nors lengvas, malonus ir įdomus būdas iš to ištrūkti.

Na, mes jums greitai galime padėti, tiesiog atsakydami į klausimą: kas yra smagiau, negu dirbti? Tai būtų, žinoma, žaisti žaidimus.

playing games teaches team work

Moksliniai įrodymai

Žmogaus smegenys yra tokios nuostabios, kad jos negali atskirti realybės, nuo vaizduotės. Netgi, jei tam tikra situacija yra tik žmogaus mintyse, smegenys padarys taip, kad kūnas reaguotų į ją, lyg ta situacija vyktų iš tikrųjų.

Trumpas pavyzdys: prisiminkite save mokykloje sėdint prie savo stalo ir besiklausant matematikos mokytojos, aiškinančios lygtis. Ji kreidos gabaliuku rašo ant lentos, kai staiga, ranka sudreba ir netyčia, ji perbraukia lentą savo nagu. Ar kątik girdėjote tą erzinantį garsą savo galvoje? Ar per nugarą jums nepraėjo šiurpuliukai?

Tai - neuronai jūsų smegenyse, kurie buvo aktyvuoti vienintelio prisiminimo, tam tikro įsivaizduoto vaizdinio, o jūsų kūnas tai susiejo. Juk jūsų smegenis apgauti buvo visai paprasta, ar ne?

Štai, kodėl žaidimai turi tokią galią ir verslo kontekste. Simuliaciniai žaidimai gali atrodyti, lyg paprasti ir nepamirštami užsiėmimai, tačiau yra svarbu, kokie žaidimai yra žaidžiami, ir kaip tai yra daroma. Žaidžiant teisingai, žaidimai yra ne tik trumpos pertraukėlės nuo realaus darbo; jie yra ir įrankis, padedantis kurti geresnę realybę, kadangi išmokti dalykai bei įgyti įgūdžiai bus "išsaugoti" jūsų smegenyse bei pasiekiami kitose situacijose.


Apie kokius žaidimus mes kalbame?

Savaime suprantama, ne apie visus vaizdo žaidimus, kadangi dažniausiai, jie yra žaidžiami individualiai. Ne apie pupuliarųjį Monopolį taip pat, kadangi jis yra kompetityvus bei pagrįstas baime. Taip pat, netiks tie žaidimai, kurie gali būti laimėti sėkmės dėka, pavyzdžiui, gavus aukščiausias kortas. Mes kalbame apie EnterTraining tipo žaidimus.

EnterTraining - tai konceptas, kuris kombinuoja mokymąsi ir linksmybes (jei kam nors reikia paaiškinimo). Šio tipo žaidimuose yra pritaikomi tokie patys principai, kaip ir betkurioje kompanijoje: resursai yra naudojami pasiekti tam tikrus tikslus ir gauti apdovanojimus. Resursai - tai žinios ir įgūdžiai, tikslai - tai iššūkiai, o apdovanojimai - tai motyvacija.

Galima rasti skirtingų tipų žaidimais grįstų mokymų. Pavyzdžiui, stalo žaidimai (tokie, kaip FreshBiz, Trade Winds), muzikinės patirtys (Orchestrate, Crescendo), interaktyvios verslo simuliacijos (The Infinite Loop, Peak Performance) ir dar daugiau. Juos visus sieja gyvas bendravimas, konkurencinės užduotys, visų dalyvių kooperacija, o be to, juos žaisti yra ne tik smagu, bet tai daryti dar ir naudinga, kadangi per patirtis žaidėjai įgauna žinių.

Pats svarbiausias dalykas yra tas, kad čia laimi kiekvienas. Net tada, jei komanda užima paskutiniąją vietą, kadangi tikslas čia - ne aukso medalis.

playing games teaches team work

Žaidimų privalumai

Tai gali skambėti, kaip hiperbolizuotas teiginys. Ypač, jei jūs vis dar esate šiek tiek skeptiškas apie žaidimus, tačiau tai yra įrodyta: žaidžiant tokius žaidimus kartu su savo komanda, įgyjamas pozityvus efektas visai kompanijai, net ir tada, kai viena sesija trunka vos 2-3 valandas. Štai keletas privalumų, kuriuos teikia EnterTraining konceptas:

  1. Kiekvienas žaidimas yra unikalios tematikos, tačiau taip pat ir grįstas skirtingais tikslais, priklausomai nuo kompanijos reikmių. Gali būti vystomi skirtingi įgūdžiai, tokie, kaip: strateginis mąstymas, problemų sprendimas, klientų aptarnavimas, vadyba, laiko planavimas, bendradarbiavimas. Iš esmės - betkas.
  2. Tai yra komandos formavimo patirtis, kuri vienija visą grupę žmonių. Šis konceptas laužo siloso mentalitetą (mąstyseną, kai tam tikri įmonės skyriai nesidalina informacija su kitais, dirbančiais toje pačioje kompanijoje). Žaismingą ir neoficiali aplinka visiems padeda atsipalaiduoti ir bendrauti atvirai.
  3. Keliami iššūkiai yra kompleksiniai, tad reikalauja įvairių įgūdžių turinčių žmonių, o tai yra tobulas būdas atskleisti kiekvieno žmogaus galimybes ir išsiaiškinti, kaip jas apjungti. Tai taip pat padeda geriau suprasti savo paties ir kiekvieno kito darbo stilių.
  4. Šis konceptas gerina komunikavimo gebėjimus, kadangi būtent tai yra vienas iš pagrindinių komandinės sėkmės faktorių.
  5. Bendras iššūkių įveikimas padidina darbuotojų įsitraukimą, įkvepia bei motyvuoja komandą tęsti darbą vardan bendrų tikslų.

Žaidimais grįstų mokomųjų užsiėmimų privalumų yra kur kas daugiau - visos įžvalgos, gaunamos per šias sesijas, yra išties "keičiančios gyvenimus". Arba, bent jau keičiančios jūsų požiūrį į gyvenimą.

Taigi, jeigu vis dar jaučiatės, jog jums sunku išsiugdyti naujus įpročius ir įgyti naujų įgūdžių, ar tai būtų individualiai, ar kaip komandai - nepamirškite, kad visada yra būdų, padėsiančių praplėsti jūsų proto ribas.

Darius Lomsargis

Catalyst Baltic ir ŪPAS Events įkūrėjas

EnterTraining (ugdymo per žaidimą) programų fasilitatorius, mentorius, verslininkas, tarptautinio komandinių renginių tinklo Catalyst Global atstovas Baltijos šalyse, renginių agentūros ŪPAS Events bendraįkūrėjas

Visi straipsniai

Rekomenduojame paskaityti