Sveikesnių, laimingesnių, harmoningų ir produktyvių komandų gerovė

Paskelbė Guy Baker 2019-06-03

Darbotojų įsitraukimui, jų išlaikymui ir produktyvumui svarbi fizinė, protinė, finansinė, dvasinė ir emocinė sveikata. Šios savybės taip pat gali lydėti į komandos darną ir bendrą produktyvumą. Yra atlikta nemažai tyrimų, kurie rodo, jog egzistuoja tiesioginė sąsaja tarp darbuotojo gerovės ir mažo pravaikštų rodiklio.

Šiandien, įmonių gerovės strategijos yra ne tik fokusuojamos į "sveikatą ir saugumą". Jose taip pat gausu programų, kurios yra nukreiptos į socialinį ryšį ir emocinę sveikatą. Taip pat, vis daugiau verslų plečia savo darbuotojų gerovės strategijas dar labiau, jose įtraukdami lanksčias darbo valandas, telekomunikacijas ir netgi vaikų priežiūros pagalbą.

Gerovė darbovietėje prasideda nuo nuoseklaus kultūros ir sveikatos formavimo bei nuolatinės komunikacijos, kuri moko darbuotojus sąžiningai ir patikimai. Lyderiai turi būti šiam tikslui pasišventę ir jie turi atlikti pavyzdinį vaidmenį. Fizinė aplinka bei socialiniai pagalbos tinklai turėtų būti sukurti taip, kad jie skatintų gerovę. Komandų formavimo programos yra įrodytas efektyvių įmonių gerovės trategijų komponentas..

Orchestrate! - Music for wellbeing

Mozika Gerovei

Muzika, ar ji būtų klausoma, ar grojama kitose kompanijose, veda prie aukštesnės subjektyvios gerovės. Muzika atlieka kritinį vaidmenį emocijų reguliavime ir jausmų vystyme grupės vienybei. Tokie energizuojantys dalykai, kaip trumpi, aštrūs muzikiniai ir ritminiai užsiėmimai, bendrai atneša gaivinančių tempo pasikeitimų, kurie energizuoja.

Muzikiniuose komandų formavimo užsiėmimuose dalyviai groja instrumentais arba dainuoja drauge.

In team building music activities participants play instruments or sing together. Muzikinės programos kinta - nuo orkestrinių kūrinių, pasaulinės muzikos, iki Haka, beatbox ir daft punk. Šie užsiėmimai ne tik pakelia nuotaiką ir vienija grupes žmonių, tačiau yra ir moksliškai yrodita, kad jie pagerina neuroplastiką bei mokymąsi. Pasitelkus tik truputį pagalbos, protingų technikų ir grupės bendradarbiavimą, muzika gali būti atliekama iki daug aukštesnių standartų, nei grupė, kuri ją atlieka, galėtų pagalvoti.

Toy Factory - Giving for Wellbeing

Davimas vardan Gerovės

Duoti yra taip pat gera, kaip ir gauti. Yra toks posakis, tačiau jis yra ir pagrystas moksliškai. Kai mes padedame kitiems, mūsų smegenys aktyvuoja oksitociną, seratoniną ir dopaminą. Šie nuotaiką veikiantys hormonai veikia priešingai, nei streso hormonas kortizolis, o tai veda link pozityvaus efekto psicholiginei būsenai bei duodančio žmogaus gerovei. Bendra komandos veikla yra sukurta vystyti minkštuosius įgūdžius, skatinančius padėti ir dirbti išvien su kitais, todėl tokia veikla turi pridėtinės vertės, gerinančios nuotaiką ir mažinančios stresą.

Komandinis davimas, o ne davimas, kaip asmeniui, veda link geriausių laimės jausmų. Socialiniai ryšiai ir bendri potyriai padeda dosnius veiksmus paversti į pozityvius jausmus tiems, kurie duoda. Negana to, duodant kartu, įgalina didesnį poveikį, nei vieno individo davimas, o tai suteikia dar didesnį pasiekimo jausmą.

ĮSA (Įmonių socialinės atsakomybės) komandinė veikla yra sukurta ne tik tobulinti minkštuosius įgūdžius, tačiau ir aukoti kilniam tikslui. Pavyzdžiui, dviračių gamyba, žaislų kūrimas arba pinigų rinkimas, dalyvaujant smagiame ir itraukiančiame GPS grįstame komandiniame užsiėmime. Įtraukiant darbuotojus į vietinės labdaros galimybės paieškas, arba išsirinkus dalyką, kuriam norisi paaukoti, pasinaudjus aukojimo organizacija, tokia kaip B1G1, esame skatinami prisidėti prie projekto ir tuo pačiu, prie veiklos. Daug tokių žmonių, kurie sudalyvauja tokiose programose, patys susidomi davimo idėja ir prisijungia prie įvairių aukojimo ratų, arba išvysto savyje įprotį, kuris ilgainiui atneša pozityvių gerovės privalumų.

Go Team - Giving for Wellbeing

Sąmoningumas vardan Gerovės

Sąmoningumas yra protinė būsena, kuri yra pasiekiama susitelkus į dabartinį momentą, kol patys ramiai pripažystame ir priimame savo jausmus, mintis ir kūniškus jausmus. Yra įrodyta, kad sąmoningumas padeda palengvinti stresą, žemina kraujospūdį, malšina chronišką skausmą ir gerina miegą. Žmonės, kurie reguliarei praktikuoja sąmoningą meditaciją, teigia, kad jie jaučiasi ramesni, patiria mažiau streso ir geba geriau susikaupti sunkiose situacijose.

Daugumai žmonių sunkiai sekasi išlaikyti dėmesį neišsiblaškius. Taip pat, kaip kūną stiprinant sporto salėje, protą galime sustiprinti per reguliarius protinius pratimus, vardan to, kad galėtume geriau sutelkti dėmesį. Pastovi sąmoningos meditacijos praktika storina hipokampą - smegenų plotą, atsakingą už atmintį bei mokymąsi. Meditacija gerina dėmesį bei susikaupimą. Turint pakankamai pasitikėjimo, galima užsiimti sunkesnėmis užduotimis ir pasiekti tikslų, kurie suteiks gerovę ir pasitikėjimą savimi.


GuidVeed sąmoningos meditacijos užsiėmimai yra intarpas į konferenciją ar pasitarimą, kuris atpalaiduos ir leis išnaujo susikoncentruoti protą, padidindamas mokymosi galimybes. Sąmoningos meditacijos programėlės prieigą davus darbuotojams ir leidus jiems naudotis programėle, galima juos paskatinti pastoviai praktikai ir tuo pačiu - programėlės teikiamiems privalumams.

Meditainment Live! - Mindfulness for Wellbeing

Jeigu apklausa yra teisi, tuomet verslai, kurie fokusuojasi į savo darbuotojų gerovę, gerovės kultūros formavimą darbo vietoje ir "agile" strategijos implementavimą, o darbuotojai tvirtina, jog šie dalykai jiems atneša vertę, tokie verslai nusineš sveikesnės, laimingesnės, harmoningos ir daug produktyvesnės komandos laimėjimus.

Guy Baker

„Catalyst Global“ direktorius

Guy įsivaizdavo komandos formavimo koncepcijų kūrimą ir plėtrą, o paskui siekė įtikinti pasaulį apie jo naudą.

Visi straipsniai

Rekomenduojame paskaityti