peak performance planning

Lankstus planavimas siekiant geriausių rezultatų

Paskelbė Guy Baker 2017-02-06

Norint pasiekti kokį nors tikslą, komandai reikia strategijos, kad tą tikslą pasiektų. Taip pat reikia plano, kurio laikantis būtų galima įgyvendinti savo strategiją - nesvarbu, kiek jis būtų formalus. Tačiau net geriausiai sudarytas planas gali kliudyti komandos sėkmei, jei jis nėra lankstus besikeičiančios aplinkos, nenumatytų situacijų ir skirtingų komandos narių poreikių atžvilgiu.

„Aukščiausias taškas“, „Catalyst Global“ naujausia, moderni patirtinio mokymosi priemonė, imituojanti ekspediciją į Everesto viršūnę. Jos tikslas: išmokyti komandas kurti tokius planus, kuriuos būtų galima pritaikyti, kad efektyviai būtų dirbama net keičiantis sąlygoms.

Netikėtumų numatymas

Verslas ir alpinizmas gali atrodyti kaip du skirtingi pasauliai. Tačiau daugelis būdų, kuriais komandos privalo kartu dirbti dėl savo sėkmės, šiuose abiejuose kontekstuose yra vienodi.

Alpinizme dauguma plano dalių yra pastovios, tačiau tam tikros dalys privalo likti lanksčios. Oro sąlygos greitai keičiasi. Klientams, kurie atrodytų turi didelę patirtį ir gerą fizinį pasirengimą, gali pablogėti dideliame aukštyje. Išankstinis (prieš patenkant ant kalno) „kas jeigu“ scenarijų repetavimas komandoms padeda pasiruošti netikėtumams.

„Mes nuvykome į tą kalną, turėdami puikų planą, elegantišką planą“, - savo kalboje „Leadership: Leadership Lessons from Survivors“, 2006 m. sakė David Finlay Breashears, amerikiečių alpinistas.

„Geras planas leidžia būti lanksčiu, o ne įstrigti vienoje vietoje. Mūsų planas mums suteikė galimybių … galimybę deryboms“.

Versle lankstumas taip pat yra būtinybė, siekiant keisti projektą, šiek tiek koreguoti taisykles bei reikalavimus. Jei komandos per daug prisiriša prie plano, jos tampa pažeidžiamos, nes negali veiksmingai reaguoti į verslo aplinkos pokyčius. Išankstinis įvairių scenarijų planavimas leidžia komandoms apgalvotai prisitaikyti prie besikeičiančių aplinkybių: matyti, kas vyksta taip, kaip turi vykti, ar įžvelgti, kokių priemonių reikia imtis siekiant supaprastinti problemų sprendimą ir pastebimai pasistūmėti į priekį.

Subalansuotas požiūris į planavimą

Versle, kaip ir alpinizme, būtina nustatyti judėjimui į priekį reikalingus žingsnius. Išmatuojamų ir laiko atžvilgiu pagrįstų veiksmų bei etapų nustatymas yra esminis sėkmės bet kokio projekto veiksnys. Įstrigimas detalėse taip pat gali priversti imtis reikalingų veiksmų, kai susiduriama su nenumatytomis problemomis, pridaryti žalos komandos moralei ir galiausiai sukelti pavojų pažangai siekiant bendro tikslo.

Ruošiantis kopti į Everestą, planavimas ir pasiruošimas užtrunka mėnesius, o kartais – metų metus: reikia atsirinkti tinkamus žmones, kurie turi reikiamų žinių ir įgūdžių, užbaigti finansinį planavimą, surasti reikiamą įrangą ir ją atsigabenti, sukurti realius ekspedicijos planus ir maršrutus remiantis išsamiais tyrimais. Be to, alpinistai privalo pasiruošti fiziškai. Besikeičiančios oro sąlygos kalnuose, traumos, prarasta ar sulaužyta įranga, bei kiti iššūkiai gali visiškai pakeisti kelionės maršrutą. Komanda turi susivienyti kovoje su tais iššūkiais. Jie turi efektyviau bendrauti, išlikti ramūs ir pozityvūs, bei spręsti problemą siekiant pakeisti pirminį planą, kad šis gebėtų geriau susitvarkyti su pasikeitusiais veiksniais.

„Turėjome kopti pagal kalno tvarkaraštį, o ne savo“, - sakė Breashears.

Besikeičiančios sąlygos versle retai kada į pavojų stato žmonių gyvybes, tačiau yra ne ką mažiau grėsmingos bendro komandos tikslo sėkmei.

„Peak Performance“ įdomiu ir įtraukiančiu būdu dalyvius priverčia atsidurti situacijoje, kuri dalyvaujančių komandų reikalauja kvalifikuoto planavimo ir bendravimo. Taip pat iš dalyvių reikalaujama lankstaus plano suprantant ir apsvarstant daugybę situacijos pokyčių, kurie gali tapti kliūtimis plano įgyvendinimui. Darbuotojai tampa dėmesingesni lankstaus planavimo svarbai norint pasiekti sėkmę.

Guy Baker

„Catalyst Global“ direktorius

Guy įsivaizdavo komandos formavimo koncepcijų kūrimą ir plėtrą, o paskui siekė įtikinti pasaulį apie jo naudą.

Visi straipsniai

Rekomenduojame paskaityti