Accentuate the positive

Akcentuokite teigiamus dalykus

Paskelbė Dace Stīpniece 2017-05-18

Emociškai subalansuota darbo vieta yra efektyvesnė visiems darbuotojams. Dace Stīpniece aiškina, kaip kurti priklausymo kolektyvui jausmą, daugiausiai dėmesio skiriant kolegų gerai savijautai.

Kodėl svarbu atsižvelgti į emocijų poveikį darbo vietoje?

Kasdieniame gyvenime emocijos vaidina svarbų vaidmenį. Savo emocijas galime išreikšti žodžiais ir savo kūno kalba. Man kartais nereikia ištarti nė žodžio, kad kažkas nuliūstų. Taigi, emocijos mus veikia visur. Didžiąją savo dienos dalį mes praleidžiame darbinėje aplinkoje, todėl svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip mes bendraujame su savo kolegomis ir klientais. Emocijos darbe priklauso nuo vidinių veiksnių, tokių kaip lyderystė, komandos nariai, darbo užmokestis ir atlygis, tačiau išoriniai veiksniai taip pat svarbūs. Išoriniai veiksniai gali apimti mūsų asmeninį gyvenimą, įskaitant santykius su draugais ir šeima. Kiekvieno žmogaus asmenybė skirtinga, todėl mes reaguojame ir išsireiškiame skirtingai - būtent per teigiamas ir neigiamas emocijas.


Q. Kokį poveikį turi teigiamos ir neigiamos emocijos darbe?

Pozityvios emocijos didina darbo produktyvumą. Jei darbuotojai patenkinti savo darbu ar asmeniniu gyvenimu, to rezultatas - efektyvumas, kūrybiškumas ir noras savo darbą atlikti kaip įmanoma geriau. Kiekvienas asmuo siekia būti vertinamas, nori jaustis gerai savo darbe bei turėti puikią darbo aplinką. Taigi, vadovai iš tiesų vaidina labai svarbų vaidmenį motyvuojant savo personalą, pripažįstant jų pasiekimus ir juos už tai apdovanojant. Visa tai kuria pozityvumą. Neigiamos emocijos turi priešingą poveikį. Problemos gali prasidėti esant per dideliam darbo krūviui arba jei darbuotojai pradeda jausti, jog jiems trūksta paramos ar aiškios vizijos, ką jie turi daryti. Visa tai sukelia stresą ir demotyvaciją. Tai gali iššaukti konfliktus komandoje ir pakenkti santykiams tarp kolegų. Tai taip pat slopina kūrybiškumą ir mažina gebėjimą bendradarbiauti.

Q. Kaip galime sukurti teigiamą aplinką darbe ir renginiuose?

Mes turime nepamiršti teikti socialinę pagalbą kiekvienam darbuotojui. Pavyzdžiui, jei kažkas pas jus ateina su klausimu, kuris jums gali pasirodyti kvailas ar turintis akivaizdų atsakymą, nepriverskite to asmens jaustis blogai. Pasinaudokite proga tinkamai atsakyti į klausimą ir sustiprinkite pasitikėjimą. Jūsų kolega džiaugsis, jog jis nėra vienas savo darbe ir tuo, jog aplink save turi padėti norinčių kolegų. Jūs sukūrėte teigiamą darbo aplinką. Pateikite aiškiai apibrėžtus tikslus ir darbo planus. Jei mes turėsime aiškią viziją, ko iš mūsų reikalaujama ir kokie mūsų tikslai, galėsime geriau planuoti savo darbo laiką ir surasti geriausius sprendimus. Jei įmanoma, paprašykite kiekvieno darbuotojo, kad įsitrauktų į kokią nors fizinę veiklą. Pratimai yra puikus būdas sumažinti stresą, o blogoms emocijoms gali padėti virsti teigiamais jausmais. Jei šiuos pratimus galite atlikti visi kartu, dar geriau. Tai gali būti paprastas komandos formavimo pratimas. Nepamirškite visada pasakyti „ačiū“ vieni kitiems. Tai kažką priverčia nusišypsoti ir leidžia manyti, kad jų darbas buvo įvertintas. Kiek tai įmanoma, humorui leiskite tapti svarbia jūsų darbo dienos dalimi.

Q. Ar įmonės labiau supranta, kaip svarbu rūpintis darbuotojų ir atstovų gera savijauta?

Dirbdama su tarptautine komandos formavimo įmone, galiu pasakyti, kad šiais laikais dauguma įmonių galvoja, kaip sukurti gražesnę, geresnę ir pozityvesnę darbo aplinką. Įmonės vadovai ir žmogiškųjų išteklių specialistai ieško geriausių būdų, kaip motyvuoti ir padidinti produktyvumą, kūrybiškumą ir darbo efektyvumą. Tai reiškia, kad jie nuolat ieško skirtingų variantų ir požiūrių į tai, kaip pagerinti savo darbuotojų gerovę.

Dace Stīpniece yra komandos formavimo įmonės „Catalyst Baltic“ Latvijoje vadovė. Jos pristatymas „Teigiamų emocijų kūrimas darbo vietoje ir susirinkimuose“ vyks „Play Room“, „Inspiration Hub“, stendas G680, 10:00 - 10:30 val.

Dace Stīpniece

Mokymų specialistė įmonėje „UPAS Latvia“

Instruktorė | Renginių vedėja | Renginių organizatorė | „Catalyst Baltic“ vadovė | Mokymų specialistė įmonėje „FreshBiz“

Visi straipsniai

Rekomenduojame paskaityti